1. Lorensbergs Villastad - Ta del av spännande historier från Göteborgs gräddhylla och forna redarkvarter. Visste du förresten att jultomten kanske kommer från Göteborg? Och systembolaget?
Start Götaplatsen. Avslut Terrassgatan.
2. I Fürstenbergs fotspår - Vi går i konstmecenaterna Pontus och Göthilda Fürstenbergs fotspår och tar del av deras liv och gärning. Vi följer dem från deras viloplats på Judiska begravningsplatsen till Göteborg Konstmuseum. Vill du så besöker vi även Fürstenbergska galleriet i museet. Minns du förresten gisslandramat vid f d Jugoslaviska konsulatet? Och var bodde bödeln?
Start Svingeln. Avslut Götaplatsen.
3. Befästningarna - Vi stadsvandrar längs vallgraven och berättar om hur Göteborg kom till, dess befästningar och de rester vi ännu kan se. Kanske finns det mer kvar av befästningarna än du tror? Glöm Google Maps, du får av oss en karta från 1790-talet - den duger bra nu också.
Start Korsningen S Vägen/Vasagatan. Avslut Esperantoplatsen.
4. Änggårdens trädgårdsstad - Njut av Änggårdens skönhet. Hör om trädgårdsstadens tillkomst, stadsplanerare och arkitekter. Visste du förresten att det bott en polarforskare i Änggården?
Start Per Dubbsgatan. Avslut Storängsgatan.
5. Nya Varvet - Varför uppstod Nya Varvet och vad hade platsen för funktion under 300 år? Ta del av områdets skönhet och dramatiska historia. Spökar det verkligen i Båtsmanstorpet?
Start Nya Varvsallén 1. Avslut Dockyard Hotell.
6. Statyvandring i staden - Vi tar del av stadens många statyer och fascinerande skulpturer i centrala Göteborg.
Visste du att Gustav II Adolf "stupat" tre gånger?
Start Gustav Adolfs Torg. Avslut Hagakyrkan.
Vi kan även skräddarsy din statyvandring - hör av dig till oss.
7. Landala Egna Hem (efter särskild överenskommelse) - Albert Lilienberg är en av Göteborgs främsta stadsplanerare genom tiderna. Möt det vackra Landala Egna Hem.
Start och avslut Egnahemsvägen.
8. Klippan - Hur kunde Klippan bli Sveriges dyraste mark?
Vad hände egentligen med Gamla Älvsborgs fästning?
Var låg Gustav Vasas Älvsborgsstad?
Start och avslut Adolf Edelsvärds gata, restaurang Sjömagasinet.
.
9. Från Drottningporten till Kungsporten (Kommande vandring) -
Var stod egentligen Drottningporten? Visste du att flera kapare har bott vid Lilla Torget eller att en framgångsrik industrispion hör hemma där? Stora Hamnkanalen skulle egentligen ha grävts på en annan plats än där den ligger nu - hur kunde det bli så? Kring Drottningporten har man i äldre tider ”anställt vattenprovet” hävdar en del, vad kan det vara och vad ska vi tro om det?
Ta del av vad hus och gator berättar för oss i denna vandring inom Vallgraven. Start Drottningtorget. Avslut Kungsportsplatsen.
.
10. Kreativa Göteborgskvinnor förr och nu - I denna vandring möter du dem: Kvinnorna med Göteborgsanknytning som kämpade för den kvinnliga rösträtten, för kvinnors rätt till utbildning, att kvinnor ska vara männen jämställda. Men även kvinnor som i århundraden kämpat för fred och frihet. Träffa några av dem här: Agitatorer, Konstnärer, Arkitekter, Dramatiker. Och under vandringens gång även krokodiltjejen "Smilet" och det något dystra öde hennes syskon kom att möta i Göteborg.
Start Södra vägen 59. Avslut Hagakyrkan.
På bilden till vänster syns Anna Branzell, Första kvinnan i Sveriges att 1919 avlägga arkitektexamen.
.
11. En vandring kring hamn och torg - Vi vandrar längs kajer, torg och summerar Göteborgs fyrahundra år, varvsindustrin, redarsocieteten, Sveriges ambitioner att via Göteborg kolonisera "världen". Såväl Einstein som Frankenstein har faktiskt anknytning till Göteborg. Och varför har Rutger namnsdag 2 juni?
Start Lilla Bommens Torg. Avslut Gustav Adolfs Torg.
Vandringen ger en översikt av Göteborgs 400-åriga historia.
.
12. Örgryte trädgårdsstad, funkis i Skår och en herrgård. Ta en promenad med oss i den vackert planerade Örgryte trädgårdsstad. Vi beser även det sköna Skår där andra stadsplaneideal hyllas. Vi möter såväl klassicismens arkitektur från 20-talet som funkisvillorna från 30-talet. Upptäck Göteborgs minsta park där den gamla gränseken ännu har sin rötter. Och vad kan funktionalismens fader, Le Corbusier och arkitekten Ingrid Wallberg ha diskuterat 1936 när de träffades på Stora Gårda? Ytterligare en och annan kändis kan dyka upp under vandringens gång. Samt ett drama om oerhörda rikedomar. Och kanske trodde du att trängselavgifter är en ny företeelse?
Start Orangerigatan 16. Avslut St. Sigfrids gatan 146.
.
13. Kungsladugård. Följ med på en promenad i det vackra Kungsladugård. Ett möte med stadsdelens historia och de ståtliga byggnaderna, ofta med 1920-talets klassicistiska utformning. Ta del av stadsplaneringen, upplev en ”turbinplats”, se en stilla gata, njut av de vackra innegårdarna och låt oss diskutera kontrasterna som finns i stadsdelens byggnation. Lär mer om vad som faktiskt till sist hände med allt virke som byggde Göteborgsutställningen 1923. Vad var ett barnrikehus egentligen och var startade Gunnar Olsson sin fotbollskarriär?
Start vid Kungsladugårdsgatan 40 och avslut vid Svanebäcksgatan 2.
.
14. Bagaregården med Östra Kyrkogården
Vi inleder med en promenad på Östra Kyrkogården och den s k ”rikemanskullen". Här har flera kända göteborgare sin sista vila. Några av dem har grundat konstföreningar, andra har drivit rederier, någon har skulpterat Gustav II Adolf. Det finns många stordåd som vi kan minnas tillsammans.
Vi fortsätter vår vandring till Bagaregården via den gamla Nyfikeliden. Se hur stadsplanerare och arkitekter kreativt skapat en liten stadsdel där också barnen ska få plats. Men pass opp, vi får sänka rösten en stund och tala försiktigt om de "diskretioner" som bröderna Sahlgren erlade för att starta sockerbruket vid Ånäs. Har du förresten hört talas om kajutan som blev ett lusthus längs Säveån? Vi noterar också Härlandafängelset - månne det suttit någon "kändis" bakom lås och bom?
Följ med oss på denna kombination av kyrkogårds- och stadsvandring, Kyrkogården påminner oss om det förflutna och Bagaregården rönte internationell uppmärksamhet när förra seklet var ungt.
Start vid Danska vägen 103 och avslut vid Viloplatsen 1.
.
15. Skulptur, Konstmecenater, Hasselbladare,
Befästningar och John Lennon
Dags för en shoppingrunda på Avenyn? Eller en bit mat där? Passa då på att 'värma upp' med vår vandring t o r Götaplatsen via Gustav Adolfs Torg. Under vandringen får du veta att Sverige visst har satelliter som snurrar kring vår jord, Vad tror du förresten döljer sig i Kopparmärras sockel? Vad kan vara skillnaden på en Kinematograph och Kinetoskopet - på Annan dag jul 1896 fick man lära sig sådant i Valandshuset. Kanske skulle du vilja bo i det hotellrum Paul McCartneys bodde i vid Beatles besök i Göteborg i oktober 1963? Allt detta och mycket mer får du koll på under denna vandring Avenyn ner och Avenyn upp. Och såklart kan du gå denna vandring även om du bara vill lära dig mer om Göteborgs paradgata. Start och avslut vid Götaplatsen,
Vi talar. om stadens historia på ett roligt och lättsamt sätt!
Hör av dig till oss - så skräddarsyr vi tillsammans din vandring. Stadsvandringar Göteborg.
Registrera dig för att få nyheter om specialerbjudanden och händelser.
Copyright © 2024 wikingwalks.com.
Historiska stadsvandringar i Göteborg - Med ensamrätt.
Drivs av GoDaddy